Инфлацията при храните е към 35-40%. Но ние изследваме инфлацията при

...
Инфлацията при храните е към 35-40%. Но ние изследваме инфлацията при
Коментари Харесай

Експерт: Цената на истинския кашкавал е около 30 лева при старите цени на млякото

" Инфлацията при храните е към 35-40%. Но ние изследваме инфлацията при цената на производството и така наречен интегрирана инфлация. Газът е 80% от себестойността на азотния тор. В момента консумираме сирене и кашкавал, за които млякото е създадено преди 3 месеца. Говорим за същинско сирене. Тогава е създадено млякото - при тогавашните цени " - това каза доц. Огнян Боюклиев от Института за стопански проучвания към Българска академия на науките пред Bulgaria On Air.

За страдание, по този начин тяхната прогноза се сбъдва - 2 пъти повишаване на цената на производството на тези артикули.

" При млякото също е забавно, цената на кг съсредоточен фураж и литър мляко, това съответствие в цените повлия. Ако към днешна дата стартира да създавам кашкавал, ще купя мляко за минимум за 10-15 лева, настрана са другите разноски. Цената на същинския кашкавал е към 30 лева при тези цени на млякото. След 2-3 месеца още веднъж ще нарастнат ", добави доцент Боюклиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него инфлацията се бори с произвеждане. " Политиците се хвалят, че са вдигнали пенсиите с 20%. Да, само че храните нарастнаха с 40%. Реалните приходи падат ", акцентира специалистът.

Гостът добави, че цената на захарта също продължава да пораства.

" Тя е борсова стока и не зависи толкоз от другите фактори. Ще има повишаване, тъй като предлагането е по-малко. То ще бъде в границите на стотинки и ще бъде последователно. Няма да е както ще е при месните и млечните артикули. При олиото имаше усмиряване, тъй като внесохме слънчоглед от Украйна. А качественият български домат е безценен, той изисква грижи, придирчив е ", изясни доцент Огнян Боюклиев.

По думите ние сме огромен вносител на изсъхнало мляко, млечен концентрат и на млечни сурогати: " Млеката преди 30 години бяха в опаковка от 500 гр., в този момент има по 350, и по-малко. "

Попитан какъв брой тъкмо войната е оскъпила живота ни, той отговори: " Производството на храните е поскъпнало 2 пъти. Местните производители могат да облекчат повишаването на цените. Това е пътят. 2014 година Русия наложи ембарго на артикули от страните на Европейски Съюз. Поляците бяха голям експортьор на ябълки и това произвеждане беше пред тотална рецесия. И къде пристигнаха тези ябълки? В България. Ние имаме прелестни производители на ябълки. Трябва да имаме министър, който да тропне на масата и да каже, че по този начин не може. "

А потреблението ни се свива, само че не като количество, а като качество.

" Делът на разноските за храна нараства, само че идва отоплителният сезон и разноските за сила ще набъбнат. Нужни са дотации, бих субсидирал газта за производителите на торове. Няма по какъв начин и цената на брашното да не е нагоре. Октомври, ноември, декември ще влезе новата годишна продукция от зърно - поне 20-30% ще има растеж на цената на хляба. Някои производители си вършат пресмятане, че ще стигне 3-3,50 лева, само че приказваме за хубавия бял самун ", безапелационен е доцент Боюклиев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР